1 juli 2009




Källa: Sydsvenskan
Datum: 090523
KORTKAPARLIGA SPRÄNGD.

Åtalad kopplas till miljonhärvorMalmö.För första gången kan Malmöpolisen ha fångat en toppman i en kreditkortsliga.Den misstänkte kopplas samman till flera härvor och tros ha kommit över varor för miljonbelopp.- Vi är väldigt glada över att ha lyckats, säger Harald Runge, chef för Malmöpolisens bedrägerirotel.

I flera år har kriminella nätverk med bas i Malmö pytsat ut hundratals falska kreditkort i händerna på skuldsatta eller lättövertalade unga i regionen.Korten har använts till att hämta ut dyra tekniska apparater på varuhus över hela landet. Målvakterna har fått gå in och göra affärer med de falska korten, medan organisatörerna väntat utanför på godset.Förtjänsterna har sedan, i olika omfattning, delats mellan parterna.Men medan polisens jakt på målvakterna varit framgångsrik, har huvudmännen hela tiden sluppit undan.

Fram till nu.Igår åtalades tre män - varav åtminstone två anses stå högt upp i bedrägerihierarkin i Malmö.- Vi har hittat utrustning som styrker att de är organisatörer, säger Harald Runge.Utrustningen han talar om är specialmaskiner som kan tillverka kreditkort i större skala. De förvandlar blanka plastbitar till kort som lätt går att förväxla med äkta kreditkort och som har både fungerande magnetremsor och instansade kortnummer.Den förmodade huvudmannen - en 33-årig Malmöbo - greps under en bedrägeriturné till Stockholm. Förutom 45 färska fall kopplas han också samman med flera uppmärksammade härvor de senaste åren.

Bland annat ser utredarna kopplingar till den så kallade SAS-härvan förra året där flygbolaget lurades på över en halv miljon kronor i biljettintäkter via falska kontokortsuppgifter.Polisen har också skäl att tro att 33-åringen varit delaktig i de bedrägerier som ett exproffs från Malmö befanns skyldig till i vintras. Via falska kreditkort kom exproffset över nära en miljon kronor inom loppet av några veckor.

Under rättegången hävdade exproffset att han tvingats till bedrägerierna av tre beväpnade män.Men historien om de tre beväpnade männen avfärdas, i polisförhör med en misstänkt medhjälpare till 33-åringen, som en standardfras för att skydda toppmännen i organisationen.Trots alla misstankar och att polisen exempelvis funnit uttagskvitton från ex-proffset i 33-åringens hem, ställs han bara inför rätta för de nya bedrägerierna.Kammaråklagare Pernilla Trimmel anser sig bara kunna styrka att han gjort sig skyldig till kortbedrägerier för en kvarts miljon kronor.- Skulle man baka in allt hade det förmodligen rört sig om över en miljon.

Men, säger Harald Runge, vi kan inte bevisa mer.Sedan 33-åringen greps i slutet av januari har antalet kortbedrägerier i Malmö minskat, vilket Runge anser stärker att den gripne hade en betydelsefull roll:- Vi kan klart märka att det varit en tillbakagång på vissa korttyper.Även om den åtalade 33-åringen tros ha haft en hög position anses han inte ha lett verksamheten. Enligt en av de åtalade styrs de organiserade kortbedrägerierna av en ökänd kriminell gruppering som nationellt gjort sig känd för att ägna sig åt narkotikaaffärer och våldsbrott.

Att 33-åringen omger sig med våldsbenägna står klart. Då han greps var han i sällskap med flera personer i kretsen kring brödraskapet Wolfpack.Harald Runge beskriver nätverken som ägnar sig åt kortbedrägerier i Malmö som "en stor familj":- Det finns hela tiden kopplingar mellan olika personer.- Vi vet ju att det finns fler av 33-åringens kaliber och att det finns fler av högre dignitet, men det är inte alltid som vi har tillräckligt med bevis för att fälla dem.33-åringen nekar till brott.



Källa: nyheter24.se
7/5 2009 13:02

Porrkungen Milton JO-anmäler polisen

Berth Milton blev upplyst efter att ha läst Svensk Maffia. 
Nu anmäler han polisen. 
I boken Svensk Maffia finns det en del som handlar om Max Åström, en polis som infiltrerade det kriminella fängelsegänget Brödraskapet. Samma gäng som utpressade Berth Milton, grundare av porrimperiet Private, 1997.

Enligt Milton framkommer det tydligt att Max Åström, som tidigare varit anställd som säkerhetsvakt hos Milton, och därmed polisen visste vad som pågick men undvek att ingripa i utpressningen mot honom. I stället väntade polisen med att agera tills utpressarna gick rakt in i fällan och senare kunde åtalas.

Porrkungen Berth Milton utsätts för utpressning av medlemmar i Brödraskapet

De var iförda västar med organisationen Brödraskapets logga
 
Men Berth Milton anser att polisens sena agerande lett till att han och familjen fått lida onödigt mycket. Efter att ha läst boken framkommer det också att det var Åström som var initiativtagare till det första "mötet".

"Åström ville komma upp på kontoret "för att prata". Milton förstod inte syftet med besöket, men ville ändå visa sig tillmötesgående mot en före detta anställd och erbjöd honom därför att komma upp på kontoret. Max Åström anlände några dagar efter telefonsamtalet tillsammans med två andra personer. Milton var då utomlands. Det framgick klart av personernas utseende, framtoning och klädsel att de tillhörde ett "gäng" och personalen upplevde besöket som mycket obehagligt. Någon tid senare när Berth Milton var på plats återkom Max Åström och de två andra personerna till kontoret. De var då iförda västar med organisationen Brödraskapets logga", står det i JO-anmälan.


Vid mötet erbjöd sig Åström och de två andra personerna att hjälpa Milton att "driva in en skuld" av en person de sett på "stan". Milton avböjde.

Hotade porrkungens tvååriga dotter
 
Cirka två månader senare väntade tre medlemmar i Brödraskapet på Berth Milton när han anlände till sitt kontor. Denna gång var inte Max Åström med. Denna gång hotade männen Milton och hans familj.

"Milton frågade vad saken gällde. Mannen som varit med även tidigare uttalade då ett hot riktat mot Milton, hans sambo och hans då tvååriga dotter. Hotet skulle inte realiseras om Milton betalade 400 000 SEK till Brödraskapet. En del av summan, 100 000 SEK, skulle överlämnas på en McDonald's restaurang påföljande dag och återstoden vid ett senare tillfälle. Milton upplevde situationen som synnerligen skrämmande och hotet som reellt och överhängande. Han gick med på att utbetala den begärda summan." 
 
Men efter att ha pratat med sin advokat beslutade Milton att vända sig till polisen. Så vid tiden för överlämnandet av pengarna kunde polisen gripa männen som senare dömdes vid Nacka tingsrätt.
I förundersökningen hördes Max Åström. Det framkommer då att Åström var initiativtagaren till det första mötet med Milton och att han berättat för de andra i Brödraskapet att han tidigare jobbat för Berth Milton. Men detta är helt nytt för Berth Milton.
Det var först när han läste sidan 178 i boken Svensk Maffia som det hela gick upp för honom.

"Polisens agerande är rättsvidrigt"
 
"Även ren utpressning förekom. Ett av offren var Berth Milton, ägare till porrimperiet Private Media Group. Det var någonstans i samband med detta som Max övergick från att vara passiv informatör till att aktivt driva på de andras brottslighet". 
 
"Berth Milton blev livrädd och ringde sin advokat. Denne rådde honom att gå till polisen, vilket han gjorde. Men tack vare Max visste polisen redan och planeringen för hur en fålla skulle kunna gillras var i full gång. Fast detta berättade polisen inte för Berth Milton, i stället sa de till Milton att spela med i utpressningen så skulle det nog lösa sig". (Wierup och Larsson, Svensk Maffia sid 178t).
 
Därför anmäler nu Berth Milton polisen till Justiteombudsmannen. Att de inte agerade måste ses som rättsvidrigt, menar porrkungen.

Källa: http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/107456-porrkungen-milton-jo-anmaler-polisen
Källa: GT
Datum: 090501
De har startat kulturförening.

Brödraskapet Wolfpack gör allt för att hitta en samlingslokal

UDDEVALLA. De kallar sig Bohus kultur eller intresseförening när de söker ny samlingslokal i mellersta Bohuslän.Och har papper på det.Bakom döljer sig medlemmar i det kriminella nätverket Brödraskapet Wolfpack som bildat föreningen som täckmantel.Polisen misstänker att det var den nya föreningens styrelse som gav uppdraget att spränga bomben utanför förra chefsåklagare Barbro Jönssons bostad.

- BSK hade tidigare en lokal i Uddevalla som kallades Lyan och har haft svårt att hitta ny, säger en polis till GT.

- Det är bara att hoppas att ingen fastighetsägare går på det här upplägget.- Uppgifter till oss säger att männen visat upp årsmötesprotokollet från den ideella föreningen när de sökt lokaler.Den nya föreningen har enligt ett formellt upprättat årsmötesprotokoll 19 medlemmar. Enligt polisen är samtliga utom tre kända kriminella.Sekreterare är den man som av polisen tidigare ansågs vara nationell "sergeant at arms" i Brödraskapet

.Han misstänks tillsammans med ordföranden och dennes bror, som är ordinarie ledamot, ha legat bakom uppdraget att spränga bomben utanför Barbro Jönssons bostad.I förundersökningen om bombdådet finns dokumenterat och inspelat en rad mobilsamtal mellan de två skåningarna som utförde bombdådet och de här tre männen.

Föreningen, som tidigare hette Bohus Kulturförening, har nu också lagt till namnet Intresseförening. Den har registrerats hos skatteverket som ideell förening och fått ett organisationsnummer.Gatuadressen som anges till föreningen går till huvudpostkontoret i Uddevalla!

Enligt polisens underrättelsetjänst har de här Brödraskaparna hamnat lite i onåd efter åklagarbomben.
Bombdådet satte för mycket fokus på organisationen på ett sätt som skadat affärerna.Den förste som Barbro Jönsson själv för övrigt tänkte på som potentiell gärningsman är den person som nu enligt årsmötesprotokollet finns registrerad som ordinarie ledamot.Flera av medlemmarna enligt protokollet var med och dömdes även för attacken mot mc-klubben Bengalos i Uddevalla för några år sedan.
Den rättegång som anses ha utlöst hämnden mot Barbro Jönsson.- Det är uppenbart att de här männen vill kliva in i en ny kostym för att hitta någon form av lokal att vara i, säger en polis.Ingemar Nilssoningemar.nilsson@gt.se FOTNOT: "Sergeant att arms", är organisationens ordningsman som ser till att regelverket följs. Han har även till uppgift att se till att de medel som behövs för att hålla ordning, till exempel vapen, finns tillgängliga.
Är ett kriminellt gäng bestående av grovt kriminellt belastade män som bildades 1995 på kriminalvårdsanstalten Kumla. Medlemmarna kräver 100-procentig lojalitet mot övriga medlemmar och klubben.Är uppbyggt som ett mc-gäng utan att för den skulle vara det.2007 hade Brödraskapet tre avdelningar: Göteborg, Kristainstad och Västerås. Medlemmar och supporters uppgår i dagsläget till ett 30-tal personer.Uppfyller EU:s kriterier för organiserad brottslighet.



Källa: Kristianstadsbladet


Datum: 090429


Hovrätten sänkte samtligas straff


Hovrätten sänkte fängelsestraffen för samtliga i Hammarslundsmålet ochingen dömdes för mordförsök. Åklagaren är nöjd med domarna.KristianstadVi hade ingenting från början, säger Pernilla Åström.Igår kom hovrättens dom i Hammarslundsmålet. Domstolen ogillade åtaletför mordförsök. Det är inte bevisat att det förelåg en överhänganderisk att 31-åringen skulle dö när han lämnades misshandlad påEkenabben.De båda männen, 32 och 29 år, döms för grov misshandel och människorovoch utpressningsförsök av normalgraden. Männen har gjort sig skyldigatill synnerligen allvarlig brottslighet. De har misshandlat den31-årige Kristianstadsbon på en plats där han inte haft möjlighet attpåkalla hjälp. Han har haft en plastkasse över huvudet, fasttejpad medsilvertejp, och händerna ihopbundna och har inte kunnat skydda sig moteller parera våldet. Han har stuckits med ett vasst föremål ochskjutits med pistol.Tillförlitliga uppgifterHovrättens bedömning grundar sig, liksom tingsrättens, på offretsuppgifter. Han har gjort ett trovärdigt intryck och hans uppgifter ärtillförlitliga.Det är bevisat att han misshandlats på flera platser: i bilen som hanrövades bort i, i 32-åringens och kvinnans lägenhet samt på Ekenabben.Domstolen anser att männen varit delaktiga i allt, men inte kvinnan.Hon har medverkat till att föra bort 31-åringen från parkeringen vidA-livs i Fjälkinge och varit närvarande när han misshandlades i henneslägenhet.Men därefter är bevisen inte tillräckligt starka mot henne, även ommycket talar för att hon var med när 31-åringen kördes från lägenhetentill Ekenabben och att hon sedan stannade kvar där.Fällande viktigastVice chefsåklagare Pernilla Åström är nöjd med att det blev fällandedomar.Även om de får väldigt mycket kortare påföljder så är det viktigasteatt de blir dömda. Det är jag jättenöjd med; man måste titta på vad vihade från början. Vi hade ingenting, vi visste inte ens var det hänt,säger Pernilla Åström.Hon berömmer polisarbetet, som innebar otroligt mycket åtgärder somledde till framgång. Två månader efter brottet häktades de tre nudömda. Att 29-åringen är medlem i Brödraskapet Wolfpack är en annandimension i målet.Det är så viktigt att de kriminella gängen stoppas.32-åringen, som fick tio års fängelse i tingsrätten, döms av hovrättentill fyra och ett halvt år i fängelse. 29-åringen, som fick nio årsfängelse i tingsrätten, döms till tre och ett halvt år.Den 20-åriga kvinnan, som fick sex års fängelse i tingsrätten, dömsför medhjälp till misshandel och olaga frihetsberövande till fängelsei tio månader.Eftersom min klient anser att hon är oskyldig är hon inte nöjd med atthon fällts, men hon är lättad över att fängelsestraffet sänkts, säger20-åringens försvars-advokat Björn Attnarsson.Birgitta Mattisson044-18 55 37birgitta. mattissonkristianstadsbladet.seFAKTARUTA: HammarslundsmåletTisdagen den 2 september 2008, vid sextiden på morgonen, hittades enman på en villatrappa i Hammarslund.Villaägaren larmade ambulans och mannen fördes till CSK.31-åringen hade svullnader, blåmärken, hudavskrapningar, krossår ipannan, hårbotten och på läpparna, ett djupt sticksår i benet, enskottskada genom lårbenet, frakturer på käkben, okben och ögonhåla.Ekenabbsområdet spärrades av och tekniska fynd gjordes. Härifrån hademannen lyckats släpa sig 500 meter till villatrappan.I början av november häktades två män, 29 och 31 år, samt 31-åringensflickvän. Under häktestiden har kvinnan fyllt 20 och hennes sambo 32.De åtalades för människorov, mordförsök och grovt utpressningsförsökpå 31-åringen.Vice chefsåklagare Pernilla Åström beskrev misshandeln som hänsynslös,rå och livsfarlig.Våldet syftade till att pressa 31-åringen på pengar, mellan 50000 och75000 kronor.Vid rättegången i januari närvarade inte offret personligen."Jag är så jävla rädd" svarade han via videolänk på frågan om varför.Åklagaren yrkade på långa fängelsestraff för alla tre, som nekade.Försvaret ville ha friande domar.Tingsrätten dömde alla tre för mordförsök, människorov och grovtutpressningsförsök till långa fängelsestraff.Domarna överklagades till hovrätten, som efter rättegången släpptekvinnan ur häkte.
Källa: TT

Datum: 090329

Två män åtalas för åklagarbombGöteborg

(TT)

Chefsåklagare Barbro Jönsson tände i hallen och togtidningen ur brevlådan utanför dörren.En bit bort bevakades hon av en man i mörkret.Hon lämnade bostaden och kort efteråt detonerade sprängladdningen.De två män som suttit häktade för bombdådet mot åklagaren i november2007 åtalades på fredagen vid Vänersborgs tingsrätt.De misstänks för grovt olaga hot och allmänfarlig ödeläggelse för attha gett sig på åklagaren som samtidigt arbetade med ett rättsfallkring det kriminella gäng som männen har kopplingar till.Jag går sällan hemifrån före klockan sju. Nu gick jag redan halv,eftersom jag skulle med tåget till Göteborg, säger Barbro Jönsson ipolisförhören.Just uppgiften att den ene av de misstänkta, en 25-åring, fråntre-tiden på natten och framåt smög omkring och hade koll på henneslägenhet, har gjort att chefsåklagare Urban Svenkvist fått ändrarubriceringen från försök till mord till grovt olaga hot.DNA-spårUrban Svenkvist, som valde att ta semester på fredagen och inte varnåbar för några kommentarer, har motiverat sin kursändring med att"det inte kan visas annat än att gärningsmännen hade förvissat sig omatt Barbro Jönsson hade lämnat bostaden".25-åringen har inte kunnat undgå att medge viss delaktighet, dåDNA-spår efter honom har säkrats på P-platsen utanför Barbro Jönssonshus.Under förundersökningen har han också berättat om sitt uppdrag för attfå "lättförtjänta pengar".Det var att åka från Malmö, spana utanför en bostad och sedan skickaiväg ett SMS när kvinnan, som han inte visste vem det var, hade lämnathemmet.25-åringen och den andre åtalade, en 24-åring, är båda skrivna iMalmö. Den yngre tillhör brödraskapet Wolfpack och även den andre harkopplingar till gänget.Vettiga svar24-åringen har hela tiden vägrat att ge några vettiga svar underförundersökningen, annat än att han förnekar all inblandning.Jag vill inte svara på någonting, säger han.Men chefsåklagare Urban Svenkvist anser att de båda tillsammansanbringat och detonerat sprängladdningen och att de därmed angripitBarbro Jönsson i hennes yrkesutövning med hot om våld.Brottet är grovt bland annat eftersom angreppet skett på målsägandensbostad och privata sfär och för att utöva otillbörlig påverkan påhenne i sitt arbete mot organiserad brottslighet.
Källa: GT

Datum: 090314

Semestrade med 10 kg amfetamin.

Kvinnan fick ihop det med en andra Wolfpackmedlem - nu riskerar hon 10 års fängelse

LILLA EDET.

Hon bröt upp från ett destruktivt förhållande med en medlem i Brödraskapet Wolfpack som åkte i fängelse.Men hon träffade en ny som hon följde med till Holland.Nu riskerar hon långt fängelsestraff eftersom danska polisen hittade tio kilo amfetamin i bilen de åkte med.- Jag har åtalat en kvinna och fyra män misstänkta för grovt narkotikabrott och försök till grov narkotikasmuggling, säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand, internationella kammaren i Göteborg.Vid fällande dom handlar det om tio års fängelse.När hon var flickvän till den förre Wolfpackmedlemmen ville chefsåklagare Barbro Jönsson döma henne till ett års fängelse för inblandning i lägenhetsskjutningen i Lilla Edet i september 2007.Den dåvarande pojkvännen dömdes till fem och ett halvt års fängelse för att ha initierat attacken mot lägenheten.Vänersborgs tingsrätt trodde dock på den unga kvinnans bedyranden om att hon var oskyldig och var beredd att räta upp sitt liv och dömde henne enbart till dagsböter för rattfylleri och narkotikabrott.- Efter det har hon bemödat sig om att leva skötsamt, har mamman berättat i frivårdens utredning om dottern.Direkt efter rättegången gjorde dottern slut med Wolfpackmedlemmen, sålde sin lägenhet och reste till Thailand.När hon kom hem till Sverige igen fick hon fast anställning på ett äldreboende och flyttade till en lägenhet med sin nye pojkvän.Som också han dock har kontakter med det kriminella gänget Brödraskapet.När han föreslog att de skulle åka på minisemester till Rotterdam i hans vita Golf åkte hon med.När danska polisen grep dem på hemvägen och hittade amfetamin i en framdörr slog bomben på nytt ned hos anhöriga.Kvinnan nekar till all kännedom om narkotikan.Hennes pojkvän förnekar också kännedom men har erkänt att han åkt på uppdrag av annan person för att hämta något.- Hon har alltid varit präktig, hon är genomsnäll, bryr sig om andra och är beskyddande, säger en barndomskamrat i frivårdsutredningen.Kvinnan och pojk-vännen har suttit fängslade sedan de greps i Danmark den 26 september förra året.
Källa: GT

Datum: 090306

Knarkgripna familjeflickan vill byta till stjärnadvokat

LILLA EDET.

Den nya pojkvännen lockade med henne på en resa till Danmark.Där greps paret av polisen misstänkta för att ha hämtat tio kilo amfetamin.Inför risken att hamna i fängelse upp till tio år ville den 21-åriga kvinnan byta till stjärnadvokaten Per Samuelsson, Stockholm.Göteborgs tingsrätt säger dock nej till bytet av offentlig försvarare.Kvinnan motiverade önskemålet med att det är hennes föräldrar som vill att den nuvarande försvararen advokat Claes Östlund byts ut.- Jag är nöjd med Östlunds jobb, men önskar ändå byta till Per Samuelsson, skrev kvinnan till domstolen.Kvinnan har redan bytt offentlig försvarare en gång.Strax efter att hon häktats i oktober bytte hon från advokat Jan A Olsen till advokat Claes Östlund.Kvinnan är tillsammans med några män, samtliga med anknytning till det kriminella gänget Brödraskapet Wolfpack misstänkta för grovt narkotikabrott.Kvinnans tidigare pojkvän är fullvärdig medlem i Brödraskapet och dömdes till fem och ett halvt års fängelse för att ha initierat skottattacken mot en lägenhet i Lilla Edet i vilken en barnfamilj befann sig.Kvinnan var misstänkt i den utredningen och chefsåklagare Barbro Jönsson ville att domstolen skulle döma henne till ett års fängelse. Men domstolen köpte hennes bedyranden om att hon skulle räta upp sitt liv och dömde henne enbart till dagsböter för narkotikabrott och rattfylleri.Hon gjorde också slut med den gängmedlemmen men träffade alltså en ny man med anknytning till gänget.Vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand väntas väcka åtal i mitten av mars.
Källa: Kristianstadsbladet

Datum: 090220

32-åring fick tio år för mordförsök

Den tredje gärningsmannen i Hammarslundsmålet dömdes på torsdagen tilltio års fängelse. Därmed är målet avslutat i tingsrätten. Vicechefsåklagare Pernilla Åström är nöjd med domarna.KRISTIANSTADI förra veckan dömdes en 20-årig kvinna till sex års fängelse och en29-årig man till nio års fängelse för människorov, mordförsök ochgrovt utpressningsförsök.

På torsdagen föll domen mot den tredjegärningsmannen, en 32-åring. Han fick tio års fängelse för sammagärningar.Jag är nöjd med domarna, sa vice chefsåklagare Pernilla Åströmefteråt.Pernilla Åström tycker att det varit en svår utredning där en grupppoliser och åklagaren fått lägga pussel av bevisen.Målsäganden, en 31-åring som hittades svårt misshandlad och skjuten påen villatrappa i Hammarslund på tisdagsmorgonen den 2 september ifjol, har varit mycket motvillig till att medverka i utredningen avrädsla för de åtalade.

Den dömde 29-åringen är medlem i den kriminellaorganisationen Brödraskapet Wolfpack.Idag lever 31-åringen med skyddade personuppgifter på hemlig ort.Med stor råhetI sitt slutanförande påminde Pernilla Åström om allvaret igärningarna. Om den stora råhet som präglade händelseförloppet.Hur en person lurats fram, misshandlats, blödande och bunden stoppatsi bagageutrymmet på en bil, dumpats på Ekenabben där den allvarligamisshandeln fortsatte.Det är ett mycket högt straffvärde på gärningarna, sa hon.

För 32-åringen yrkade hon på tio års fängelse, ett år längre än vad29-åringen dömdes till. Hon motiverade yrkandet bland annat med att32-åringen varit med under hela händelseförloppet och att det var påhans initiativ som mötet med målsäganden kom till stånd.Övertygande bevisningDen tredje domen i målet avkunnades muntligen vid lunchtid påtorsdagen. Då hade tingsrätten haft flera timmars överläggning pådenna sista rättegångsdag.Domstolen hade tidigare funnit bevisningen mot 32-åringen övertygande.För att kunna bedöma uppsåtsfrågan begärde rätten etträttspsykiatriskt utlåtande.

Detta visar att 32-åringen inte begått deåtalade gärningarna under allvarlig psykisk störning och kan därfördömas till fängelse. Han var heller inte sjuk så att han saknadeinsikt om vad som hände på måndagskvällen den 1 september förra året.Sitter inlåstaKvinnan och de två männen är frihetsberövade tills domen vunnit lagakraft.

Två sitter i häkte medan 29-åringen avtjänar ett annat fängelsestraffför att han, några veckor efter den här händelsen, försökt föra borten 22-åring i bil för att pressa honom på pengar.Alla har dömts mot sitt nekande. 32-åringens försvarsadvokat LennartMalmgren säger att domen kommer att överklagas till hovrätten.Man får tio års fängelse för mord. Detta är inte mord, sa LennartMalmgren.


Källa: Göteborgs-Posten


Datum: 090128


Gängmedlem får 70 000 friades från inblandning i mord


- beviljas ersättning av staten


GÖTEBORG:


En ledande person i Brödraskapet Wolfpack får 70 000 kronori ersättning, efter att ha friats från inblandning i ett gängmord påHisingen. I dag vistas mannen på anstalt, sedan han dömts för ettvåldsattentat i Lilla Edet.34-åringen från Ale beviljas, av Justitiekanslern, kompensation förlidande, förlorad arbetsförtjänst och ombudskostnader.


Sammanlagtuppgår summan till 70 127 kronor.BSK-medlemmen misstänktes för skyddande av brottsling i samband medatt en tatuerare - med vissa Hells Angels-kopplingar - blev slagen ochknivstucken till döds på Ångpannegatan i januari 2007.34-åringen påstods ha förvarat och förstört offrets blodiga kläder ochsatt därför häktad i 72 dygn.


I tingsrätten fälldes mannen, ett beslut som upphävdes av hovrätten.Det är den domen som ligger till grund för JK:s ställningstagande.Skottsalva mot dörren34-åringen hade dock knappt lämnat polishuset på Skånegatan förrän hanåterigen ansågs delaktig i ett mycket grovt brott.En barnfamilj i Lilla Edet fick ytterdörren totalt sönderskjuten. Fyraindivider ur Wolfpackgrupperingen åtalades. Målsäganden hade tidigarevittnat mot 34-åringen.


Skottlossningen skulle, enligt polisen, vara en utstuderad hämndaktionoch en del av en utpressning på 280 000 kronor.I februari 2008 dömdes 34-åringen, som anstiftare och ordergivare,till fem och ett halvt års fängelse. Han hade "gett prov på osedvanlighänsynslöshet" genom att iscensätta dådet.Den som ledde förundersökningen var chefsåklagare Barbro Jönsson.Alltså samma tjänsteman som under utredningens gång utsattes för enbombattack mot sitt hem i Trollhättan.


Två häktadesHäromdagen häktades två män från Malmö, en 25-åring och en 24-åring, ijust det ärendet. De anklagas för mordförsök och allmänfarligödeläggelse. Länskriminalens teori är att männen från Skåne handlat påuppdrag av någon som haft ett stort intresse att skada och skrämmachefsåklagaren.Redan 2004 drev Barbro Jönsson framgångsrikt ett monumentalmål mot 16män i Brödraskapet.


Ersätts för lidandetMen oavsett bakgrund så har Justitiekanslern i veckan bestämt att34-åringen skall tilldelas 26 000 kronor för lidandet som detoberättigade frihetsberövandet innebar våren 2007.Dessutom tillerkänns mannen 41 424 i förlorad arbetsförtjänst. Hanjobbade då, enligt sin egen ansökan, som snickare med en timlön på 112kronor. Detta styrks via intyg av 34-åringens dåvarande arbetsgivare.
Källa: Göteborgs-Posten


Datum: 090127


Nekas skadestånd för mördad son

VARBERG:

Ett halländskt par nekas skadestånd för sin mördade son ,eftersom denne varit medlem i Hells Angels och umgåtts med yrkeskriminella. Sonen mördades i en lokal på Ångpannegatan i Göteborgår 2007.

Lokalen disponerades av den kriminella organisationen Brödraskapet Wolfpack och den aktuella kvällen pågick en fest.

Under rättegången om mordet tillerkändes den dödades mor och far 50000 kronor vardera för sveda och värk. Men när ärendet hamnade hosBrottsoffermyndigheten avslogs ersättningen, med hänvisning till attden mördade dömts för flera brott, varit medlem i Hells Angels och själv sökt sig till lokalen för att umgås med personer som inte drarsig för att använda grovt våld.

Man menar att offret genom detta utsatt sig för en ökad risk att skadas.



Källa: Göteborgs-Posten


Datum: 090127


Ett av de mest våldsamma gängen


GÖTEBORG:


Brödraskapet Wolfpack är inget av de största kriminellagängen i Sverige. Men ett av de i särklass mest våldsamma.BSK, som är flockens förkortning, bildades innanför fängelsemurarna.Och där, på kåkarna, bor och lever majoriteten av sympatisörerna.


Den nuvarande så kallade presidenten, som sitter internerad pålivstid, har alltjämt ett stort symbolvärde. 34-åringen mördade enmeningsmotståndare inne på Tidaholmsanstalten i slutet av 1990-talet.Orsaken uppges ha varit att offret förolämpat minnet av DanielFitzpatrick, Brödraskapets grundare.


- Detta brott har gett honom en viss legendstatus. Hur mycket34-åringen verkligen bestämmer inom organisationen är dock merosäkert. Vår upplevelse är nog att varje lokalavdelning har ettbetydande mått av självstyre, betonar en polisman som arbetat längemed kartläggning av gängproblematiken.Han tillägger:- Detta är under alla förhållanden en sammanslutning som vi alltidtagit på fullt allvar. Det handlar om multikriminella männi­skor somfullständigt saknar respekt för det rådande samhället.Brödraskapet Wolfpack har ordinarie sektioner i Göteborg, Västerås ochKristianstad.


I Västsverige finns stödtrupper i Uddevalla och ettmindre antal supportrar också i Borås.Underrättelseuppgifter gör gällande att det totala medlemsregistretskulle uppgå till ett femtiotal namn.


- Under en period tidigare under 2000-talet var bedömningen attkillarna i Brödraskapet blev färre. Å andra sidan växer gruppen innepå fängelserna. Även om vi inte bör tala om någon dramatisk ökning,konstaterar polismannen.


Vid etableringen bestod BSK nästan uteslutande av unga svenska ochfinländska män. Det fanns tydliga kopplingar till främlingsfientligapartier.I dag är det annorlunda.Ett flertal ungdomarna med invandrarbakgrund - likt de båda som nuhäktats för bombattentatet mot Barbro Jönssons fastighet i Trollhättan- har valts in i Wolfpack under de senaste åren.




Källa: GT
Datum: 090125

 
Brödraskapet växer i Sydsverige


GÖTEBORG.


Det kriminella gänget Brödraskapet Wolfpack har avdelningar i Göteborg, Västerås och Kristianstad. Men folk med nära band till organisationen finns i fler svenska städer. - Det finns personer med kopplingar till Wolfpack i Malmö, säger Thord Haraldsson.Polisen i Västra Götaland har samverkat med polisen i Skåne inför anhållandet av de män som tros ligga bakom bomben mot Barbro Jönssons bostad.Tidigare har Brödraskapet Wolfpack varit aktiva i Kristianstad, men har nu även representation i Malmö.


- Det finns personer med kopplingar till Wolfpack i Malmö, så mycket kan vi säga efter att ha deltagit i utredningen där, säger Haraldsson.Brödraskapet Wolfpack bildades av finska och svenska interner på Kumlaanstalten i mitten av 1990-talet.


Sedan dess har de växt till en organisation med räckvidd över stora delar av södra Sverige.Utredningen mot 24- och 25-åringen har nu belagts med högsta sekretess. Polis och åklagare är samtidigt mycket fåordiga kring detaljerna i utredningen.- Det är ett känsligt utredningsläge överhuvudtaget och det blir inte mindre känsligt med tanke på vilka kretsar det här handlar om, säger chefsåklagare Urban Svenkvist.


Den misstänkte 25-åringen var en av fem personer som anhölls för bedrägeri i Malmö i onsdags. 24-åringen är dock den med ett tyngre kriminellt förflutet med våldsbrott, senast dömdes han för vapenbrott.


Enligt Sven Alhbin, operativ chef för länskriminalpolisen i Västra Götaland, har polisens kartläggning av telefontrafik varit en direkt bidragande faktor till gripandet.- Det är en blandning av teknisk bevisning, av underrättelseanalyser och förhör.- Det handlar bland annat om analyser av telefonmaterial. En del av den analysen är att titta på misstänkta personers telefontrafik, säger han.


Brödraskapet WolfpackBildades 1995 som ett kriminellt nätverk på Kumlaanstalten med namnet Brödraskapet. Verkade under de första åren som en fängelseorganisation med en avdelning utanför murarna, Brödraskapet MC.


När organisationens ledare Daniel Fitzpatrick mördades i juni 1998 återuppstod gänget som Brödraskapet Wolfpack. Brödraskapet Wolfpack har avdelningar i Göteborg, Västerås och Kristianstad. 2004 dömdes 16 personer närstående Brödraskapet Wolfpack i Uddevalla tingsrätt för en misshandel som skedde på Bengalos mc-gård i Uddevalla. Åklagaren Barbro Jönsson fick alla 16 åtalade fällda för olaga frihetsberövande och misshandel trots att inte samtliga personer deltog aktivt i misshandeln.


I december 2007 åtalade chefsåklagare Barbro Jönsson sex personer med kopplingar till Brödraskapet Wolfpack för inblandning i en skottlossning i Lilla Edet tidigare samma år. Huvudmannen i åtalet dömdes till fem och ett halvt års fängelse i hovrätten. En 9 mm-pistol, CZ99, som användes vid skottlossningen i Lilla Edet förekom senare vid ett nytt mordförsök i Kristianstad.

31-åring skjuten av Brödraskapet






Källa: Kristianstadsbladet

Datum: 090107

31-åringen vågar inte återvända

31-åringen, som hittades misshandlad och skjuten på en villatrappa iHammarslund, närvarade inte vid rättegången som inleddes på måndagen.Han är övertygad om att han blir dödad om han kommer tillbaka tillKristianstad.

KRISTIANSTAD

Säkerhetskontrollen kring rättegången var rigorös. Såväl i tingsrättenunder förmiddagen som när rätten på eftermiddagen genomförde syn av enlägenhet i Fjälkinge dit vice chefsåklagare Pernilla Åström påstår att31-åringen togs. Tingsrättens syn bevakades av flera polispatrulleroch hit togs de tre misstänkta, som är häktade, en och en.

Det varadvokat Lennart Malmgren som försvarar en misstänkt 31-åring, sombegärt synen. Enligt advokat Malmgren är det helt osannolikt attmålsäganden togs till i lägenheten.Blivit hotadDen 31-årige målsäganden har berättat att han blivit hotad avanhängare till den kriminella organisationen Brödraskapet Wolfpack ochatt det handlar om en påhittad skuld.31-åringen närvarade inte personligen vid rättegången utan fanns medvia telefon.

Enligt åklagaren är 31-åringen övertygad om att han blir dödad om han kommer tillbaka till Kristianstad. Han har varit mycketovillig till att medverka i polisutredningen, befinner sig på hemligort och har sagt att han inte vill att rättegången ska genomföras.

Förundersökningen, som ligger till grund för åtalet om människorov,mordförsök och grovt utpressningsförsök mot de tre misstänkta: en29-årig medlem i Brödraskapet, en 31-åring och en 20-årig kvinna somsamtliga förnekar brott, har krävt en massiv insats från polisenssida.Massor av förhör har hållits. Telefontrafik har analyserats. Fynd hargranskats av SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium. Det dröjdetvå månader innan man hade misstänkta. För att kunna säkra spår i denaktuella lägenheten användes en särskild spray som kan få fram fläckarefter borttvättat blod.Träff på parkeringUtredningen visar att måls-äganden och den misstänkte 31-åringen ärgamla bekanta.Måndagskvällen den 1 september 2008 skulle de träffas på parkeringenvid A-livs i Fjälkinge och tala om en skuld, som måls-äganden påstårinte finns. Målsäganden kom vid halvniotiden i bil med en kvinnligbekant till parkeringen. 31-åringen kom i bil med 29-åringen ochkvinnan.

Enligt åklagaren fick målsäganden omedelbart ett slag i huvudet. Enplastkasse träddes över hans huvud, kassen fästes med silvertejp ochhan togs in i bilen som trion kom i. Han fördes till lägenheten iFjälkinge där misshandeln började. Hans händer bands ihop, inlindad ien filt eller matta bars han sedan ut till samma bil som han rövatsbort i och stuvades in i dess bagageutrymme.På Ekenabben fortsatte misshandeln. Han blev slagen från flera hållsamtidigt, stucken och skjuten i benet. Under tiden uppmanades han attbetala en okänd summa pengar. På den blodiga brottsplatsen hittadestvå tomhylsor.Åklagaren tror att det ena skottet antingen var en miss eller envarning.Lämnades kvarOffret lämnades kvar, illa skadad.

Enligt Pernilla Åström vargärningspersonerna likgiltiga inför konsekvenserna; de brydde sig inteom i fall 31-åringen dog eller inte.De åkte hemåt. Analys av telefontrafiken visar att den misstänkte29-åringen därefter ringde flera samtal till personer med kopplingartill Brödraskapet.Strax före klockan sex morgonen därpå hörde en villaägare iHammarslund hur det knackade på hans ytterdörr.

Från brottsplatsen på Ekenabben är det cirka 500 meter till villan.När ägaren öppnade dörren fann han en man, blodig och medtagen, på sintrappa. Runt halsen hade mannen några varv silvertejp virad.Rättegången fortsätter under onsdagen och torsdagen.

Brödraskapets klubbhus i Kristianstad