25 apr. 2014

Gängkriget i Stockholm



I flera år har den kriminella grupperingen "Lejonen" terroriserat förorterna i västra Stockholm.
Nu hoppas polisen att man splittrat gänget, som tros ligga bakom flera skottlossningar och mängder av andra brott. Hittills har nio unga män häktats, alla födda på 1990-talet.
- Det handlar om extremt våldsamma personer som haft stor negativ inverkan på hela området, säger kommissarie Stefan Edin.

På kvällen den 20 oktober i år bromsar två mopeder in framför gatuköket Plusgrillen i Tensta i västra Stockholm. Förarna tar upp varsitt vapen och öppnar eld. Fyra personer träffas av skotten.
Ett av offren, en 23-årig man som av allt att döma bara råkar befinna sig på fel plats, får allvarliga skador. Men mirakulöst nog överlever såväl han som de andra.
Dådet är inte oväntat.
Sedan i fjol har en väpnad konflikt pågått mellan olika kriminella gäng i Stockholms västra förorter. Skottsalvor har avlossats nära bostäder, skolor och butiker. Flera gängmedlemmar har skadats. Och vid flera tillfällen har vanliga invånare varit ytterst nära att hamna i skottlinjen.
Fyra dagar efter attacken utanför Plusgrillen slår tungt beväpnade poliser till mot femton bostäder. Namn efter namn bockas av på den lista som upprättats efter information från spanare, utredare och analytiker. De gripna utgör, enligt misstankarna, kärnan i den kriminella grupperingen "Lejonen" med bas i Hässelby, några kilometer sydväst om Tensta.
- Vi har sett den här grupperingen växa fram successivt under de senaste åren. Från början var det ett kompisgäng, i dag är det ett renodlat multikriminellt nätverk, säger kommissarie Stefan Edin, chef för Västerortspolisens narkotikasektion.
Formellt misstänks gängmedlemmarna för grovt narkotikabrott. Men enligt vad Expressen erfar är polisen övertygad om att "Lejonen" ligger bakom många av de drygt tjugo skottlossningar som drabbat västra Stockholm enbart i år. När de gripna begärs häktade lägger kammaråklagare Robert Näppi också fram bevis för att en av nätverkets medlemmar ska ha varit delaktig i mordförsöket vid gatuköket i Tensta den 20 oktober.
- I nuläget kan jag inte säga så mycket. Men det är ju ingen hemlighet att det finns en våldsdel och en narkotikadel, kommenterar Robert Näppi.
Flera poliser bekräftar att "Lejonen" anses ha varit drivande i det gängkrig som pågått i västra Stockholm under året.
- Polisiärt är "Lejonen" knuta till en rad attacker, både i Tensta och på andra ställen, säger en av dem som följt gängets utveckling.
- Men eftersom offren inte är beredda att vittna är bedömningen att man har större chans att få fast dem för narkotikaaffärerna.

Kuppen blev en flopp

Enligt flera källor börjar historien om "Lejonen" på en helt annan plats och i en annan tid: Göteborg, den 22 januari 2008. Det är då ett uppmärksammat rån sker mot ett posttåg som precis rullat in på terminalen i centrala Göteborg. Kuppen blir en flopp; det väntade storbytet finns inte med i tågvagnarna. Femton personer döms ändå till långa fängelsestraff.
Majoriteten av rånarna kommer från just Stockholmsförorten Hässelby, där flera av dem hållit hög kriminell profil.
- De tog mycket plats och många var rädda för dem. När de åkte in kan man säga att det blev ett tronskifte, berättar en ung man som vuxit upp i området.
Poliskällor ger samma beskrivning.
- Det uppstod ett maktvakuum. Det var i det vakuumet "Lejonen" växte fram, säger Mats Lindström, gruppchef inom Västerortspolisens spaningssektion.
- Så är det ganska ofta. Vi kan vara nöjda över att ha gjort ett bra jobb mot ett gäng, men i själva verket gynnar det kanske bara ett annat.
När postrånet i Göteborg begås är de blivande medlemmarna i "Lejonen" mellan tolv och arton år. En genomgång av socialförvaltningens och Kriminalvårdens utredningar ger en brokig bild.
En del har anpassningssvårigheter i skolan och bristande stöd hemifrån. Men i många fall saknas känd problembild. Det som förenar är emellertid att så gott som alla lever utan sina fäder.
De unga killarna gör sig skyldiga till stölder, rån, misshandelsfall, olaga hot, narkotikabrott och våld och hot mot tjänsteman. Påföljderna blir vård eller ungdomstjänst och socialförvaltningen i Hässelby-Vällingby erbjuder olika påverkansprogram, som samtalsserier och aggressionsträning.
Inget av detta avhåller de unga killarna från fortsatt brottslighet. En brottslighet som inte ger särskilt mycket pengar, men desto större våldskapital.
- När man lever så här handlar allt om att vara någon. Och är folk rädda är det bra, säger en person som tidigare umgåtts i Hässelbys kriminella kretsar.

Lockas att begå brott

Brotten drabbar både män och kvinnor, unga och vuxna. Några exempel:
18-årig kille. Blir bestulen på en mobiltelefon och pressad att betala 1500 kronor för att få den tillbaka. Efteråt är han så rädd att han inte vågar gå till skolan utan sällskap av sina föräldrar.
29-årig kvinna. Rånas på bankomatkort och kod. Under rånet hotar gärningsmännen att sticka en kökskniv i hennes mage.
14-årig pojke. Lockas att begå inbrott, men misshandlas efter anklagelser om att inte ha redovisat allt stöldgods. För att bli kvitt plågoandarna går pojken med på att råna en Ica-butik.
Det sistnämnda fallet följer ett mönster.
- Vi vet att det skett påtryckningar för att få unga att utföra brottsliga handlingar. Även när det gäller narkotikaförsäljningar, säger kommissarie Stefan Edin.
Ibland blir gärningsmännen själva hotade, som till exempel när en 18-åring får en pistolmynning riktad mot sig under ett bråk med andra kriminella. I stället för att fly hånar han motståndarna. Ett skott brinner av och träffar 18-åringen i benet, men han fortsätter bara att häckla skytten - som höjer vapnet och skjuter honom i höften.
- Händelser som denna fortsätter tyvärr att bygga nätverkets rykte, säger Mats Lindström.
Det är under 2011 som man ser konturerna av vad som, på polisspråk, kallas ett territoriellt nätverk. Mellan 20 och 30 unga män räknas till kärnan. Det som tidigare betraktats som problem på individnivå har blivit ett strukturellt hot.
Den lokala polisledningen ger order om att all personal ska försöka störa nätverket så mycket det går. Fordonskontroller, drogtester och visitationer görs - men resulterar som bäst i någon månads fängelse.

Ser området som sitt

I sin strävan att kontrollera droghandel och annan kriminalitet i Hässelby tar nätverket till vapen. I september 2012 beskjuts en av de frigivna Göteborgsrånarna när han är tillbaka i Hässelby, en attack som får polisen att dra slutsatsen att grupperingen nu ser området som "sitt".
Ungefär samtidigt inleds en blodig konflikt med en lokal falang inom den mer etablerade kriminella organisationen "Brödraskapet". Hösten 2012 sker flera attacker grupperna emellan. Bland annat knivskärs ledaren för "Brödraskapet" i ansiktet. Offret vägrar samarbeta med polisen, men tack vare blodspår kan en 19-årig medlem kan dömas till fängelse.
Under början av 2013 eskalerar konflikten när personer från nätverket skjuter vilt mot två medlemmar i "Brödraskapet" utanför entrén till ett köpcentrum i Vällingby Centrum. Två kvinnor som råkar passera undgår med en hårsmån att träffas. Trots att en övervakningskamera fångar delar av händelseförloppet frias de åtalade gängmedlemmarna - domstolen anser inte att det går att fastställa vem som hållit i vapnen.
Efter detta förekommer skottlossning Hässelby allt oftare. I februari i år skjuts flera skott in i en restaurang, vars ägare under samma tid pressas på pengar av en 17-årig medlem i "Lejonen". Några dagar senare rapporteras att någon eller några öppnat eld i Vällingby.
Under våren kommer tecken på att Hässelby-nätverket hamnat i konflikt med en ny gruppering, bestående av något äldre kriminella från Tensta och Rinkeby. Mellan april och juli sker ett tiotal skottlossningar i Tensta/Rinkeby respektive Hässelby. Ingen av avlider men ett par medlemmar i "Lejonen" skottskadas i juli i år, däribland en 22-årig ledargestalt. Två av motståndarna skadas svårt när de kraschar med en stulen motorcykel, efter att de beväpnade gett sig in i Hässelby.
Händelserna sprider oro i de drabbade områdena. Återigen är oskyldiga är nära att skadas, bland annat när skott slår in i en busskur där en kvinna sitter. Men i medierna hamnar konflikten i skymundan av det gängkrig som rasar i Göteborgs norra förorter och där flera personer mist livet.
Det är under sommaren som namnet "Lejonen" börjar användas av medlemmarna. Först är det mest ett skämt; en av ledarna kallar sig för "Simba" efter huvudkaraktären i barnfilmen "Lejonkungen". Men snart är det etablerat och polisen hittar tröjor med lejonemblem.

Någonting drastiskt måste göras

En polisinsats kallad "Wild Kids" dras i gång med syfte att punktmarkera ledargestalterna. Under några veckor ser det också ut som att konflikten lagt sig. Men i september ekar skotten igen; någonting har fått striden att blossa upp och minst två personer skottskadas.
Maktlösheten har vid det här laget skapat frustration inom polisleden. Alla är överens - någonting drastiskt måste göras. Men i brist på utpekanden från vittnen och målsäganden bedöms chanserna att få någon fälld för de många skjutningarna vara små.
Till sist kommer så det beslut som gör att man hoppas få grepp om situationen. Solna tingsrätt säger ja till att flera medlemmar inom "Lejonen" ställs under telefonavlyssning. Det dröjer inte längre innan avlyssningen bekräftar misstankarna: "Lejonen" har gett sig in i kokainhandel och kapat åt sig kunder från en liga som sprängdes vid ett tillslag i våras.
Vecka efter vecka samlas nya bevis in och fler och fler hamnar på listan över misstänkta. Men när fyra personer så skjuts ner i Tensta, och ytterligare en man skottskadas i Husby dagen därpå, tvingas spaningsledningen fatta ett taktiskt beslut.
Antingen fortsätter man att lyssna och spana och därmed riskera att någon eller några dödas i konflikten - eller så satsar man på att få fast så många i gänget utifrån den bevisning som nu ligger på bordet.
Vid ett möte övertalar polisen åklagare Robert Näppi att det inte går att vänta längre. Razzior förbereds i samarbete med Nationella insatsstyrkan och Stockholmspolisens piketgrupper. Tidigt på morgonen den 24 oktober grips en stor del av "Lejonens" kärna och narkotika och vapen beslagtas. Även två unga kvinnor som misstänks ha gömt narkotika respektive vapen grips.
Kommissarie Stefan Edin, som lett insatsen, vill inte kommentera de taktiska besluten men säger så här:
- Mängden narkotika i sig är generellt inte det viktigaste, utan att vi faktiskt kan undanröja ett samhällshot.
Har ni nu lyckats kyla ner gängkriget i västra Stockholm?
- Ja, det är i alla fall vår förhoppning.

Lasse Wierup