25 apr. 2014

Kriget mellan Brödraskapet och Lejonen i Stockholm!


Det kriminella gänget "Lejonen" från västra Stockholm terroriserade en hel stadsdel. Utpressning, stölder och narkotikahandel var deras levebröd, hot och väpnade attentat deras arbetsmetoder.
Efter en stor polisutredning väcks nu åtal mot 14 personer i gängets kärna.
- Förhoppningsvis har vi undanröjt ett stort samhällshot, säger kommissarie Stefan Edin.

Listan över åtalspunkter som i dag lämnas in till Solna tingsrätt är lång.
Många rör olika former av grova narkotikabrott.
Men även grova vapenbrott, olaga hot och övergrepp i rättssak ingår i kammaråklagare Sara Nilssons stämningsansökan.
- Sammanlagt 14 personer kommer att åtalas. Elva av dem sitter häktade, berättar åklagaren, som sammanställt mer än 10 000 utredningssidor.
Så gott som samtliga åtalade knyts till den gruppering som kallar sig "Lejonen" och som Expressen har beskrivit i tidigare artiklar.

"Hänsynslöst våld"

- Vi ser dem mer som ett territoriellt nätverk än en kriminell organisation. Det finns ett ledarskap, men det är inte lika tydligt som inom exempelvis de kriminella mc-gängen, säger kommissarie Stefan Edin på Västerortspolisen.
Det är Edin som har lett den stora grupp spanare och utredare från olika enheter som förra hösten fick order om att göra allt för att stoppa "Lejonen".
Det som gjorde läget akut var att mängder av skottlossningar hade drabbat västra Stockholm. Våldet riktades inte enbart mot andra kriminella. Vid ett attentat mot ett gatukök i Tensta skadades en helt oskyldig man så allvarligt att läkarna tvingades amputera hans ena ben.
- Det var bara ett exempel på gängets extremt hänsynslösa våld. Vi insåg att vi stod inför ett allvarligt samhällshot, säger Stefan Edin.
Det hade börjat som ett kompisgäng fem-sex år tidigare. En grupp ton-årskillar i för-orten Hässelby som förenades av att vara nyinflyttade och i många fall uppvuxna i splittrade familjer.

Beväpnade sig

Till en början begick de inte mer brott än andra i sin ålder. Men på bara några år skulle bilden förändras. Ur gänget framträdde flera kriminella ledar-gestalter. Snatterier, stölder, bilkörning utan körkort, hot och misshandel fylldes på i tonåringarnas belastningsregister.
Varken socialförvaltningen eller, så småningom, Statens institutionsstyrelse och Kriminalvården lyckades vända utvecklingen - trots påkostade påverkansprogram. I stället eskalerade brottsligheten och drabbade lägenhetsinnehavare, villaägare och företagare. Ofta handlade det om inbrottsstölder, andra gånger om utpressning.
Det var när gänget kom i konflikt med andra grupperingar som "Lejonen" beväpnade sig. Hösten 2012 sköts en medlem ur brottsorganisationen Brödraskapet i magen och en annan man knivskars svårt i ansiktet.
Några månader senare dök en ny fiende upp i grannförorten Tensta. Mellan maj och oktober 2013 misstänktes "Lejonen" ha gett sig in i området och öppnat eld minst sex gånger. Flera personer skottskadades men ingen dog.
Ett motiv kunde så småningom skönjas.
- Hypotesen var att det rörde sig om narkotikaaffärer. Som vi såg det ville man skydda sina marknadsandelar, säger kriminalinspektör Bertil Eliasson, på Västerortspolisens våldssektion.
Att "Lejonen" hade gett sig in i narkotikabranschen bekräftades när polisen fick tillstånd att avlyssna medlemmarnas telefoner. Från flera av mobilerna gjordes regelbundet sms-utskick till flera hundra mottagare. Budskapet var kodat men gick inte att missförstå. "Lejonen" hade stora mängder kokain till salu.
Polisens spanare följde gängmedlemmarna ut i natten. I olika bilar begav sig "Lejonen" in till centrala Stockholm, där de cirklade runt krogarna vid Stureplan och Södermalm.

200 knarkaffärer

Successivt byggde spanarna upp det som skulle bli ett av de största narkotikaärendena hittills i Sverige. Varken gängmedlemmarna eller deras kunder misstänkte att de övervakades.
- På några månader lyckades vi dokumentera över 200 narkotikaöverlåtelser, säger kammar-åklagare Sara Nilsson.
Till skillnad från andra narkotikaligor var "Lejonen" oförsiktiga. Ledande medlemmar hanterade själva de portionsförpackningarna som levererades ut till kunderna. Detta gav polisen ett guldläge. I stället för att kämpa med de svårutredda mordförsöken, där varken offer eller andra var beredda att vittna, samlade man så mycket bevis som möjligt mot var och en i grupperingen.
- Det var ett taktiskt beslut. Om man lyckas bevis att narkotikahandeln är välorganiserad är straffvärdet fortfarande högt, trots Högsta domstolens mildare praxis, kommenterar Sara Nilsson.
När tillslaget väl skedde i oktober ifjol beslagtogs både kokain och vapen. Men det mest värdefulla resultatet var ett annat, enligt polisen. Skottlossningarna i västra Stockholm upphörde.
- Vi har lagt ner mycket större resurser än i något annat narkotikaärende. Men samhällsnyttan kan inte bara räknas i antalet kilo narkotika. Genom att vi ingripit så massivt har vi förhoppningsvis sparat samhället mycket lidande i framtiden.
Rättegången mot "Lejonen" inleds i Stockholms tingsrätts säkerhetssal den 5 maj.